Menu

Artikkelit

Miksi lukioon

Viime vuosina ammatillinen koulutus on vetänyt hyvilläkin arvosanoilla peruskoulusta päässeitä nuoria.   Halutaanko nyt nopeasti työelämään ja ansaitsemaan.  Kannattaisiko kuitenkin hiukan harkita ja ajatella perusteellisemmin, mitä tulet kymmeniä vuosia kestävän työurasi tekemään.

kuva

Lukion käyneillä on tulevaisuudessa ostajan markkinat.  Edelleenkin tarvitaan korkeasti koulutettuja osaajia, suunnittelijoita ja eri alojen johtajia.  Kun kolmasosa vain käy lukion, heidän työllisyytensä on turvattu.  Lisäksi pitkä monipuolinen koulutus antaa valmiuksia monenlaisiin työtehtäviin.  Tästä on hyötyä koko ajan muuttuvassa maailmassa.

Yksinkertaisemmat työtehtävät on helppo siirtää sinne, missä työvoima on halpaa.  Näin ei käy korkeaa koulutusta vaativissa tehtävissä.  Toisaalta pitkä koulutus ja hyvä kielitaito mahdollistavat siirtymisen globaalissa maailmassa sinne missä osaamista tarvitaan ja siitä maksetaan.

Ammatillisen koulutuksen jälkeen peruskoululainen on nopeimmillaan työelämässä alle kaksikymppisenä.  Korkeakoulututkinnon suorittanut on työelämässä nopeimmillaan vasta noin kahdeksan vuoden kuluttua.  Hänen ansiokehityksensä alkaa vasta sitten.   Mutta mikä on tilanne kolmenkymmenen vuoden kuluttua kun työura on viimeisellä kolmanneksella.  Yleensä korkeakoulutuksen ammateissa vuosiansiot kasvavat koko työuran.

Entä sitten työn mielekkyys, kuluttavuus ja sitä kautta työssä jaksaminen.  Ammateissa, joissa on itsellä päätösvaltaa työn sisältöön, jaksetaan pitkään.

 Ja vielä: mitä lukion yleissivistys antaa.  Sitä ei tiedä sellainen, jolla sitä ei ole.  Mutta sellaisella,  joka on opiskellut lukion oppimäärät historiaa, yhteiskuntaoppia, biologiaa, maantietoa, terveystietoa, uskontoa, filosofiaa, fysiikkaa, kemiaa, äidinkieltä ja kirjallisuutta, taidehistoriaa ja eri kieliä, on valmiuksia havainnoida, seurata ja ymmärtää maailmaa aivan eri tavalla! 

Katso artikkeli koulutuksesta ja ansiokehityksestä

Go to top